Tignes, Decembar 2008

Autor: Dario

Dio BL ekipe je želio da proba nešto novo ove godine ( princip hljeba preko pogače) i, koliko vidim iz Oggijevog i Nemanjinog opisa, prošla slično, možda i lošije nego vi u LM.
Objektivno, skijalište je extra dobro, ali vrijeme i loše uređene staze od nedelje do srijede su u meni i ostalima koji su bili prošle godine u 3D razvile priličnu frustaciju pa smo primjećivali samo loše strane.
Ukratko:
Nedelja – radi jedan 6sjed do podne, poslije pale i drugi (Palafour), staze potpuno nesređene, magla, sitan snijeg pada čitav dan, skijamo se do pola 5 i lagano proklinjemo sudbinu, veza za Val d’Isere nije radila do srijede

Ponedeljak – napadalo bar 60 cm preko noći, i dalje pada, ustajemo i sjedamo na bus do centra da vidimo šta dalje, u Le Lac-u i Le Lavachet-u (gdje smo mi spavali) ne radi ništa, radi jedna žica u Val Claret-u, povratak u apartman po skije, vožnja busom i skijanje po magli na razrovanaj stazi na kojoj je neopisiva gužva. Oko 2 sata se razbistrilo, sunce sija kao na razglednici a Francuzi ne pale liftove. U pola tri gužva na liftu me tjera da prekinem, neki su ostali i dočekali paljenje drugog lifta u Val Claret-u. Dan za plakanje.

Utorak – skijanje od 9:00 do 16:45 po snijegu, kiši i magli, sretni što liftovi rade

Srijeda – otvaraju vezu za VD ali samo do La Daille, tamo su uslovi isti, staze neutabane i mekane, magla i snijeg

Četvrtak – skijanje kakvom smo se nadali, sunce sija većinu dana, sredili su staze i izdržale su do kraja, kako u Tignesu tako i prema VD ali do tamo se može samo gondolom nizbrdo. Pošto je bilo sunčano nije nam padalo na pamet da dangubimo u gondoli pa se vraćamo u Val Claret da bi se popeli na Grande Mote, 3456 metara visoku kotu. Pogled je fantastičan a staza odlična.

U petak, uprkos prognozi, opet magla i loša vidljivost ali su bar staze popeglane i skijanje je bilo O.K.

Rezime – ostaje žal za stazama koje su bile u planu a ostale su neovjerene ( Face, Sache, Silene, Campanules, Epaule de Charvet, Rhône-Alpes, Piste ’G’, Piste ‘S’..) ali mislim da se neću vraćati tamo, rizik da su zatvorene je priličan.

Oggy, parking je besplatan samo u Les Boisses-u ali bus konekcija ne odgovara redu vožnje koji se nađe na internetu. Uz to, subotom veza ne postoji uopšte, pogodi zašto.
Mi smo bili sa 5 auta, platili smo jedan parking za auto koje nam je bilo shuttle do Les Boissesa u subotu i petak, parking u petak veče (od 22 do 05 h) smo platili 6 Eura. Ako ste sa jednim autom mislim da je jedina sigurna opcija da istresete 69 Eura, sve ostalo je rizično.
Što se tiče rute do tamo, ne vidim ni jedan razlog da ne ideš preko Frejus-a, kilometraža ista, putarina ista, tunelarina ista a preko Frejus-a si već vozio. Mi smo ovaj put eskivirali nepotrebni trošak od 8.8 Eura između Frejus-a i Albertville-a tako što smo nakon tunela sišli sa autoputa i pratili zelene putokaze za Albertville. Put odličan, 90 -110 km/h bez problema, na 60 km puta dođe skoro na isto.
Možeš izbjegavati i Slo vinjetu ali mi nismo, trebaće za Ober i Nassfeld.

Leave a Reply